Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy nr 1
ul. Barska 45
30 - 307 Kraków
tel/fax 12-266-29-67
W NASZEJ SZKOLE PROPONUJEMY
NASTĘPUJĄCE KIERUNKI KSZTAŁCENIA
W roku szkolnym 2019/2020 w równoległych klasach, w szkole uczą się absolwenci gimnazjum oraz pierwsi absolwenci 8-letniej szkoły podstawowej. Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata. Uczeń przez okres trzech realizuje kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Zapraszamy do obejrzenia prezentacji multimedialnej...
KALETNIK
Uczniowie poznają zasady produkcji wyrobów ze skóry oraz sposoby użytkowania maszyn kaletniczych. Wiele prac wykonują ręcznie, zatem korzystają z młotków, nożyc, noży, różnego rodzaju cęg, szczypiec, szydeł czy igieł rymarskich. Wykonują galanterię taką jak: torebki, plecaki, portfele, piórniki a także dokonują drobnych napraw.
KUCHARZ
Uczniowie zdobywają umiejętności związane z techniką przyrządzania różnych potraw i obsługą konsumenta. Uczą się przygotowywać posiłki według określonych receptur oraz odpowiednio do okazji nakrywać stół. Potrafią przygotować przyjęcia okolicznościowe jak też obsługują wszystkie ważne uroczystości szkolne. Nasi uczniowie odnoszą sukcesy w ogólnopolskich konkursach kucharskich.
PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
Nauka w zawodzie „Pracownik Pomocniczy Gastronomii” trwa 3 lata i polega na wykonywaniu czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne, realizowaniu prac związanych z przechowywaniem żywności, wykonywaniu prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych, wykonywaniu prac pomocniczych związanych z obsługą gości, wykonywaniu czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych, wspomaganiu innych pracowników zakładów gastronomicznych przy wykonywaniu rozmaitych czynności.
KRAWIEC
Poznaje podstawy odzieżownictwa. Wykonuje podstawowe projekty plastyczne, konstrukcje i modelowanie wyrobów odzieżowych. Obsługuje maszyny i urządzenia szwalnicze. Poznaje różne techniki szycia. Wykonuje wyroby odzieżowe, (spódnica, bluzka ,spodnie), usługi krawieckie. Prace związane z przeróbką lub naprawą wyrobów odzieżowych. Obsługuje stanowiska parowo-cieplne. Absolwent szkoły powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji MOD.03. Projektowanie i wytwarzanie wyrobów odzieżowych: projektowania wyrobów odzieżowych, konstruowania podstawowych wyrobów odzieżowych, modelowania podstawowych wyrobów odzieżowych dobierania materiałów i dodatków do wyrobów odzieżowych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych podczas wytwarzania wyrobów odzieżowych, wykonywania wyrobów odzieżowych.
PRACOWNIK POMOCNICZY KRAWCA
Wykonuje proste ściegi ręczne. Charakteryzuje rodzaje wyrobów odzieżowych i określa ich przeznaczenie. Przygotowuje stanowisko pracy krawca . Wykrawa podstawowe wyroby odzieżowe. Obsługuje podstawowe maszyny szwalnicze. Wykonuje czynności związane z szyciem podstawowych wyrobów bieliźnianych i odzieżowych (bielizna stołowa, pościelowa, fartuszki, spódnice), wykonuje prace związane z przeróbką lub naprawą prostych wyrobów odzieżowych. Obsługuje stanowiska parowo-cieplne. Absolwent szkoły powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie
kwalifikacji MOD.07. Wykonywanie prostych wyrobów odzieżowych: wykonywania prac pomocniczych związanych z organizacją stanowiska pracy i obsługą klientów w zakładzie krawieckim, przygotowywania materiałów odzieżowych i dodatków krawieckich do wyrobów odzieżowych i bieliźnianych w zakresie niezbędnym do wykonania pomocniczych prac krawca, wykonywania czynności związanych z wytwarzaniem i wykańczaniem prostych wyrobów odzieżowych i bieliźnianych, wykonywania czynności związanych z naprawą i przeróbką prostych wyrobów odzieżowych.
CUKIERNIK
Nauka w zawodzie cukiernik trwa 3 lata i polega na wytwarzaniu różnego asortymentu ciasteczek, ciast, tortów, deserów, cukierków, lodów, pieczywa cukierniczego trwałego oraz wykonywaniu elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych.
Cukiernik umie ocenić jakość i przydatność surowców oraz posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami.
Nasi uczniowie biorą udział w licznych szkolnych i międzyszkolnych konkursach cukierniczych.
Praktyki zawodowe odbywają się w krakowskich cukierniach i zakładach cukierniczych.
SPRZEDAWCA
Uczniowie podczas praktyk przygotowują się do pracy w obiektach handlowych. Uczą się sprzedaży produktów oferowanych w sprzedaży detalicznej oraz hurtowej. Poznają sposób organizowania zaopatrzenia i przyjmowania dostaw towaru, sposób czyszczenia, sortowania, metkowania i eksponowania przedmiotów handlowych.
MECHANIK POJAZDÓW
SAMOCHODOWYCH
Uczeń
w zakresie mechaniki podwoziowej nabiera umiejętności posługiwania się
kluczami maszynowymi, elektronarzędziami, spawarką, ściągaczami do
łożysk i końcówek układu zawieszenia oraz układu kierowniczego, jak też
weryfikuje przydatność części zamiennych.
Jest to zawód szerokoprofilowy
pozwalający na wykonywanie
większości prac wykończeniowych w
budownictwie. Absolwent szkoły
będzie przygotowany do wykonywania
następujących zadań zawodowych:
montowanie systemów suchej zabudowy,
wykonywanie robót malarskich,
tapeciarskich, posadzkarskich i
okładzinowych. Możliwość uzyskania
kwalifikacji BUD.11 Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych.
PRACOWNIK OBSŁUGI HOTELOWEJ
SYMBOL CYFROWY ZAWODU 962907
Nauka w zawodzie Pracownik Obsługi Hotelowej trwa trzy lata i polega na wykonywaniu czynności dotyczących utrzymania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim, organizowaniu usług dodatkowych w obiekcie hotelarskim, przygotowywaniu i podawaniu śniadań, sprzedaży i oferowaniu usług hotelarskich. Osoba wybierająca ten kierunek powinna lubić pracę z ludźmi oraz wykazywać zamiłowanie do czystości i porządku. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.03. "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie" absolwent uzyskuje tytuł pracownika obsługi hotelowej.
PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
SYMBOL CYFROWY ZAWODU 911205
Nauka w zawodzie Pracownik Pomocniczy Obsługi Hotelowej trwa trzy lata i polega na wykonywaniu prostych czynności w hotelach i innych obiektach świadczących usługi hotelarskie, wykonywaniu prac porządkowych w pokojach dla gości i w pomieszczeniach ogólnodostępnych, wykonywaniu prac gospodarczych oraz dbaniu o estetykę budynku hotelu i jego otoczenia. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej najczęściej wspomaga innych pracowników hotelu przy wykonywaniu zadań, zgodnie ze specyfiką obiektu hotelarskiego. Po potwierdzeniu kwalifikacji HGT. 05. „Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie” uzyskuje tytuł pracownika pomocniczego obsługi hotelowej.
PRACOWNIK POMOCNICZY FRYZJERA